nson.blogg.se

Vem vill du vara?

Publicerad 2016-07-30 09:08:00 i Allmänt,

Ställ dig frågan:

Vem vill jag vara?

Inte, vad vill jag vara? Inte, vad vill jag åstadkomma? Inte, vad vill jag passa in i för sammanhang? Inte, vem vill jag tillfredsställa? Inte, vad vill jag äga? Inte, vad vill jag göra?
 
Utan bara:
 
Vem vill jag vara?
 
Kram

Tankar om hälsa

Publicerad 2016-07-29 06:18:00 i Allmänt,

Motion blir viktigare med åldern. Det är bevisat att efter 40års ålder så tappar vi mellan 1 – 2 kilo muskler var tionde år. Den förlusten blir naturligtvis märkbar vid 50, och riktigt tydlig vid 60. Det vi orkade som 35åring kan upplevas som riktigt jobbigt vid 60 och eftersom det drabbar oss alla, mer eller mindre, så tar vi ofta det med tanken om att det inte går att göra något åt.
 
Går det att göra något åt?

Naturligtvis gör det det. All form av motion hjälper till att bibehålla muskler, eller åtminstone göra förlusten långsammare. Ju mera styrkebetonad träning ju mera muskler kvar s.a.s. Det går faktiskt att utveckla muskler i vilken ålder som helst.

Jag tränar på ett gym där en man i sina bästa år (64) sa han att han har tagit 110kg i bänkpress och att målet är 115kg innan pension. En annan man som började träna när han gick i pension har som mål att springa milen under 45minuter och han är väldigt nära. En tredje man som började träna vid 59 års ålder upplever nu ett och ett halvt år senare att han är dubbelt så stark, mycket mer uthållig och mår bättre än någonsin. En kvinna som började träna vid 50 säger redan efter två månader att – Det är det bästa jag gjort.

Vad jag vill säga med det är inte att alla borde sätta sina mål på bänkpress eller någon annan övning. Att däremot kunna hantera sin kropp på ett smidigare sätt, att orka lyfta sina barnbarn eller att inte bli andfådd, så det känns som lungorna är på väg ut när man gått upp för trapporna med två matkassar, vore kanske en upplevelse som har sitt värde.

Hälsa…?
Vad är hälsa? För mig är det bl.a. att ha marginaler till vardagens krav.

Om man inte motionerar och därför utsätter sin kropp endast för den ansträngning som jobbet eller vardagen kräver så anpassar sig din kropp efter det. Det innebär då att din kapacitet inte är mera än så. Då innebär det även att du utsätter dig för maximala påfresningar allt som oftast. Det skapar naturligtvis slitage med smärtor och värk som följd.

Om du tränar ett par tre gånger i veckan så ökar din kapacitet och du får större marginaler till vardagens krav. Det innebär även mindre värk och smärta som i sin tur dämpar stress och den psykiska påfrestningen.

Välkomna
 

Stabil ekonomi

Publicerad 2016-07-28 06:13:00 i Allmänt,

Vi spenderar enorma pengar på spel i förhoppning att få mera pengar.
Vi spenderar enorma pengar på vapen i krigets tjänst eller i förhoppning att en dag skapa fred.
Vi spenderar enorma pengar på att resa till underbara platser eller ifrån vardagen.
Vi spenderar enorma pengar på droger och berusningsmedel för att stimulera eller bedöva oss.
Vi spenderar enorma pengar på läkemedel i förhoppning att slippa sjukdomens symptom eller, i bästa fall, bli frisk.
 
Även om turismen genererar i mest pengar just nu så är ändå läkemedelsindustrin den stabilaste ekonomin. Den omsätter sådana fantastiska summor att man måste ifrågasätta om läkemedelstillverkarna verkligen vill ha oss friska.
Hur kan en idealisk kund se ut för en som vill sälja medicin? Jo, hon ska ha en ”obotlig” sjukdom tidigt i åldern, hon ska behöva läkemedel dagligen och hon ska leva länge.
Några perfekta sjukdomar måste vara astma, allergi och diabetes.
 
Jag läste en forskningsrapport som påstod att brist på motion, för mycket socker, för mycket finmalet mjöl, lightprodukter, E-nycklar typ E235, E426, E…o.s.v. och transfetter har gemensamma bieffekter nämligen astma, allergi, diabetes och depression. I så fall går det väl att göra något åt det, eller?
 
Depressionen är ett ämne för sig, då måste vi diskutera värderingar, serotonin och andra omständigheter, men f.ö. finns det en hel del att göra för att slippa eller åtminstone reducera behovet av medicin.

Ett enkelt tips för att minska medicinanvändandet är att äta sunt, motionera regelbundet, klargör dina tankar, sluta älta och grubbla, var förlåtande och älska mycket, ofta och länge.
 
Kram
 

Om

Min profilbild

Thomas Nilsson

Jag är Hälsopedagog, komplementärmedicinsk terapeut, och driver ett hälsoföretag www.n-son.se

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela