nson.blogg.se

Vad ska vi äta?

Publicerad 2016-05-13 05:52:00 i Allmänt,

Ta t.ex. en stam som lever i Amazonas djungler, och som är isolerade från "den civiliserade världen", så ser vi att de äter mycket grönsaker, frukt, nötter, rötter, proteinrika larver och insekter samt mindre djur.
De har ingen övervikt och inga hjärt- kärlsjukdomar. De lever kanske i ca. 60år och har en kort sjukdomshistoria på typ de fem sista åren av sitt liv.
 
Om vi tittar på inuiter, eskimåer så äter de i huvudsak fisk och säl. De äter inte så mycket grönsaker, frukt och nötter.
De har ingen övervikt, inga hjärt- kärlsjukdomar, de lever i ca. 70år och har en kort sjukdomshistoria på typ de fem sista åren av sitt liv.
 
Vi i "den civiliserade västvärlden" har tillgång till all mat i världen. Det som inte odlas i Sverige importeras. Vi får ständig information om vad som är bra och mindre bra att äta med forskningsrapporter som belägg för trovärdigheten.
Vi lever i över 80år (typ längst i världen) med en sjukdomshistoria som börjar inte så sällan i ganska unga år med övervikt, hjärt- kärlsjukdomar, diabetes, allergier o.s.v.

Hur kommer det sig? Kan det vara så det även här inte handlar om vad som händer utan hur man upplever det?
 
Vad jag menar är det att om du t.ex. är sugen på en stekt korv men du har fått veta att morötter är nyttigare och om det dessutom är så att du inte gillar morötter men äter de ändå så kanske du äter de med en viss motvilja. Denna känsla triggar stresshormoner, adrenalin, cortisol bl.a., som ökar utrymmet för de fria radikalerna att bryta ner din kropp och inte minst ditt immunförsvar. I så fall gör inte moroten så värst mycket nytta.
 
Om du däremot skulle njuta av en stekt korv, även om någon har sagt att den innehåller för mycket nitriter och mättat fett, så triggar njutningen dina stärkande hormoner som bygger upp din kropp och ditt immunförsvar.
 
Men om du är sugen på en korv och har fått informationen om att morötter är bättre, ändå äter korven men nu med ångest av känslan av att ev. göra något som inte är bra så har de fria radikalerna party i din kropp.

Vad ska vi då äta? Det kanske spelar mindre roll bara vi njuter av det.

Bon apetit

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Thomas Nilsson

Jag är Hälsopedagog, komplementärmedicinsk terapeut, och driver ett hälsoföretag www.n-son.se

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela