nson.blogg.se

Utanför boxen

Publicerad 2016-11-30 04:16:00 i Allmänt,

En gädda lades i ett akvarium tillsammans med en massa småfisk. När gäddan blev hungrig så åt hon av fisken eftersom det är gäddans naturliga föda. Efter ett tag satte forskare som experiment upp en glasvägg i akvariet.
 
Varje gång gäddan skulle äta av fisken så slog hon i glasväggen och till slut gav gäddan upp. Då tog man bort glasväggen och gäddan kunde återigen simma fritt bland övriga fiskar.

Trots att småfisken simmade mitt framför henne så reagerar hon inte ens. Istället var gäddan helt apatisk och svälter till slut ihjäl för hon hade lärt sig att det var omöjligt att få tag på fisken.

Den inlärda hjälplösheten hade gjort att gäddan slutade försöka trots att omständigheterna hade förändrats. I gäddans föreställningsvärld går det inte att fånga fisken oavsett var de är.

Så fungerar inlärd hjälplöshet.

Vi människor reagerar många gånger på samma sätt när vi har en inställning till livet där vi på förhand säger; det är ingen idé att ens försöka för jag kan inte.

Det är en attityd som gör att vi ger upp innan vi ens har försökt. Vilka drömmar har du gett upp på grund av inlärd hjälplöshet?
 
Vad kan vi göra då, om jag någonstans är övertygad om att det inte går, och därför inte ens försöker?
Jo, kolla om någon annan har gjort det. Om det är så, ta reda på hur den gjorde.
 
Om det är ett inlärt så kanske jag kan förstå att det är föreställt och i så fall kanske jag kan föreställa mig något annat. En mänsklig hjärna är ju fantastisk på att registrera men ännu bättre på att fantisera, då borde jag kunna fantisera något annat än det jag är övertygad om...eller?
 
Hmm...det är nog där skon kan klämma lite.
 
Att "tänka utanför boxen" kallas det när man kan föreställa sig något som strider mot sin övertygelse. Och sedan när du föreställt dig det i sådan grad att det kan accepteras som en ny "sanning" har du gjort en förändring.
 
Önskar du förändring i ditt liv så släpp lös din fantasi.
 
Lycka till
 Kram
 

Nu och Nu

Publicerad 2016-11-16 08:43:00 i Allmänt,

Det finns ett aktivt Nu och ett upplevt Nu.
Det aktiva Nu är skapande och det upplevda Nu är det som redan är skapat.
De flesta av oss lever endast med ett medvetande av det upplevda, redan färdiga Nu, och är mindre medvetna om det skapande, aktiva, Nu.

Jag har som terapeut, som medmänniska, försökt, och fortsätter försöka, göra människor medvetna om det skapande, pågående, förändringsbara, Nu, och det har jag nog gjort i större delen av mitt liv.
 
Jag har behövt få det bevisat för mig många gånger för även jag är en tvivlare, även jag tycker det är lättare att registrera det som är än det som håller på att bli. Jag har i min framfart missunnat mig det bästa, jag har hur många gånger som helst skapat situationer som gjort ont, men så här efteråt förstått att det inte är negativt utan nödvändigt, för mig, för att få det jag innerst inne vet bevisat för mig. Varje gång jag tvivlat på det som bevisas för mig så skapar jag en nytt bevis, och så har det hållt på, och så är det fortfarande och i all framtid.
 
Jag är säker på att det är så för oss alla.
 
Att titta på det som är och påstå att "det där måste vi göra något åt", "vi måste lösa problemet", är att inte förstå vad som skapat det. Om du är missnöjd med det som är och därmed vill få det du hellre vill så måste du bortse från det som är och ge det du hellre vill vara den självklara förväntan och det självklara erkännandet.
 
En självklar förväntan innefattar inte en ständig förhoppning, eftersom en förhoppning är ett erkännande av avsaknad.
Ett självklart erkännande är inte en upprepad önskan, eftersom en önskan är ett bevis på avsaknad.
Ett självklart erkännande är att förstå att det du föredrar är givet innan dina registrerande sinnen tycks uppfatta dem.
 
Jag vet att Du kan det. Du har bevisat det åtkilliga gånger i ditt liv.
 
Kram
 

Det är mycket nu

Publicerad 2016-11-14 19:14:00 i Allmänt,

Jag har många järn i elden. Jag vill så mycket. Jag gör behandlingar, jobbar på gym, bygger ett nätverk, tränar på gym bl.a. Jag vill hinna med att måla tavlor, att skriva boken, att vara ute i naturen och fotografera, att träna oftare, att...

Ja, jag vet att ju mera bråttom man har ju mera stilla-tid ska man ge sig.

Jag mediterar.
 
Om jag är så "uppe i varv" så att jag tycker det är svårt att meditera så gör jag det oftare. Å andra sidan så är alla dessa aktiviteter sådana att de blir bättre om det inte blandas med stress. Ibland är jag så stressad att jag inte får något gjort, i alla fall inte bra. Därför har jag inte skrivit här på ett tag.
 
Älska kontrasterna, de motiverar dig till förändring.
 
Kram

Om

Min profilbild

Thomas Nilsson

Jag är Hälsopedagog, komplementärmedicinsk terapeut, och driver ett hälsoföretag www.n-son.se

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela