nson.blogg.se

Självkänsla

Publicerad 2016-06-26 07:58:00 i Allmänt,

Självkänsla är något som väldigt många "brottas" med s.a.s. Självkänsla, för mig, är vad man tycker om sig själv, vad man anser sig vara värd, vilken betydelse man har i förhållande till andra.
 
Brist på självkänsla visar sig ofta av att man inte anser sig vara värd framgång, inte vara värd gåvan, inte vara värd uppskattningen o.s.v. När man berömmer en människa med låg självkänsla så känner den ofta inte igen sig i berömmet, den känner också att den är skyldig att ge tillbaka samma eller ännu mera.
 
Här är det otroligt många som säger "Det är klart att man ger tillbaka. Det har väl inte med självkänslan att göra, det är väl bara väluppfostrat?" Om du anser att du måste ge tillbaka, så kan du alltså inte ta emot något som en gåva utan upplever det som en byteshandel. Då är "gåvan" inte en gåva utan en känsla av skuld, skuld och gåva är långt ifrån samma sak.
 
Då givaren har låg självkänsla förväntar sig givaren något tillbaka då den ger något till någon annan. Denna typ av gåva är alltså inte kravlös utan innefattar en motprestation, då är det alltså ingen gåva utan en byteshandel.
 
Vi är alla ett, varje individ är som en cell i "kroppen" universum, likväl som varje cell i din kropp är en del av dig och individuell i sig själva. En cells obalans gör kroppen obalanserad liksom en trasig tråd i mattan gör att mattan är trasig.
 
Det ligger inte en värdering i att ha låg självkänsla, att vara en trasig tråd i mattan eller en obalanserad cell i en kropp - vi är där allihopa, både nu och då, mer eller mindre ofta.
 
Hur bra självkänsla du än har så går det att få ännu mera s.a.s. Ett säkert sätt att öva sig på bättre självkänsla är att uppskatta andra, uppskatta saker eller händelser. Eftersom vi alla är ETT, så innebär det att allt du gör mot dig själv gör du mot andra och allt du gör mot andra gör du mot dig. Den förståelsen ger dig ett likvärdigt värde till allt annat och ett likvärdigt värde av andra och annat. 
 
Kram
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Thomas Nilsson

Jag är Hälsopedagog, komplementärmedicinsk terapeut, och driver ett hälsoföretag www.n-son.se

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela