nson.blogg.se

Förstå meditationens effekter

Publicerad 2016-08-07 07:40:00 i Allmänt,

Genialt botemedel mot stress

Allt fler lägger varje dag ner några minuter på att meditera. Meditation ger dem lugn, koncentration och energi. Många använder sig av meditation som ett mycket effektivt sätt att uppnå ett slags mental nollställning. Ett medvetet tillstånd av frid, som ger dem ny energi och hjälper dem att hålla sig i toppform när de behöver det.

Meditation rör vid en rad krafter i ditt inre som kan gagna din fysiska hälsa till den grad att du förlänger ditt liv. Det är precis de krafter som yogautövare och munkar har utnyttjat i årtusenden.

Forskare från västvärlden fick på allvar upp ögonen för meditationens fysiska effekter när Dalai Lama, ledare för de tibetanska buddhisterna, år 1992 uppmanade forskare att studera hans munkar under meditation. Avancerade hjärnskanningar dokumenterar att det sker många positiva processer i hjärnan under meditation, som är svåra att uppnå på annat sätt.

Hjärnan ändrar sig

Primärt sett är meditation ett systematiskt sätt att slappna av och lugna ner sinnet, lindra stress och oro samt låta effekten fortplanta sig i kroppen. Alltihop för att förbättra livskvaliteten. Vi har faktiskt förmågan att uppnå meditationsliknade tillstånd utan att vara medvetna om det. Som när vi till exempel tittar in i en brasa, ser ut över havet, lyssnar till lugn musik eller fördjupar oss i en uppslukande roman. Poängen med meditation är att du själv har förmågan att välja hur och när du vill gå in i detta tillstånd, och att nå dit under loppet av någon minut när det passar in i din vardag.

Positiva tankar från vänstra pannloben

Men vad händer då i vår hjärna? Forskarna har bland annat upptäckt att några områden i hjärnan blir mer aktiva, medan andra slappnar av.

Den främre delen av hjärnan används för att fokusera uppmärksamheten på en bestämd uppgift. Detta hjärnområde stimuleras av meditation speciellt i vänstra pannloben. Det kan bidra till att minska ångest och skapa mer positiva tankar som är en del av uppgiften i den här delen av hjärnan.

Man kan säga att meditation ändrar hjärnan från att vara inställd på en stressad kamp eller flykttillstånd till att bli mer avslappnad och positiv.

Omvänt faller aktiviteten markant i hjärnans hjässlob, som man använder för att orientera sig i tid och rum. Det stämmer väl överens med att ens rumsuppfattning och avgränsningen till omgivningen sätts på sparlåga, så att man får en känsla av att glida in i universum.

Meditation framkallar ett unikt fysiologiskt tillstånd, där man upprätthåller en hög sinnesnärvaro och funktion i vissa delar av hjärnan, samtidigt som den framkallar en djup vila och avspänning. Så det handlar alltså inte bara om vanlig vila.

Aktiviteten i det så kallade sympatiska nervsystemet minskar också. Det ger mer lugn i hela kroppen. Dessutom faller mängden stresshormoner från hypofys och binjurar akut under meditation, och det sker förändringar i många andra av kroppens hormonsystem.

Stärker immunförsvaret

Eftersom meditation har den effekten på vårt psyke, har det även ett positivt inflytande på vår motståndskraft mot sjukdomar. Det finns nämligen ett nära samband mellan hjärnan, hormonsystemet och immunförsvaret. Därför är man mer sårbar för bland annat infektioner när man är stressad. Omvänt kan avspänningsterapi stärka immunförsvaret, så att man bland annat blir mer motståndskraftig mot förkylning. Det gäller inte minst en effektiv antistressmetod som meditation.

Allt fler läkare börjar rekommendera meditation för att förebygga, lindra eller behandla exempelvis hjärtsjukdomar, cancer, aids, nedsatt fertilitet och psykiska åkommor som depression och hyperaktivitet.

I vissa fall rekommenderas meditation och besläktade avspänningstekniker som tai-chi, qi gong och yoga när andra behandlingar inte har effekt. Meditationen kan även användas som komplement till annan behandling.

Meditation används även för att minska kronisk smärta. När man är sjuk eller har ont blir man rädd och orolig. Det förvärrar smärtorna och du hamnar i en ond cirkel. Genom att slappna av bryter meditation den här spiralen.

Även psykologer använder meditation i extrema fall för att dämpa mycket aggressiva människor som till exempel fångarna i det brittiska Lancaster-fängelset. Meditation fick fångarna att känna sig mindre depressiva, fientliga, hopplösa och hjälplösa. De rökte till och med mindre. Och i ett amerikanskt fängelse återföll bara 56 procent av de mediterande fångarna igen inom två år efter att strafftiden gått ut jämfört med 75 procent av de ickemediterande.

Så det finns massor av positiva anledningar att börja meditera. När du har lagt ner lite tid på att lära dig tekniken har du fått ett genialt verktyg för både kropp och själ.
 
Om ni vill lära er att meditera så får ni gärna höra av er.
 
Kram
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Thomas Nilsson

Jag är Hälsopedagog, komplementärmedicinsk terapeut, och driver ett hälsoföretag www.n-son.se

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela