nson.blogg.se

Fantasi

Publicerad 2017-01-03 05:39:00 i Allmänt,

Alla beslut vi fattar gör vi för att vi tror vi ska må bättre av dem.
Det finns ingen annan anledning att ta ett beslut.
 
Ibland kanske din "vinst" av ditt beslut tycks vara svår att se i stunden. Då kan det hjälpa att föreställa sig motsatsen, alltså "om jag inte gör detta" eller "om jag gör tvärtom".
Din förmåga att föreställa dig resultatet av ditt beslut eller din förmåga att föreställa dig motsatsen bidrar starkt till din motivation, din lust, att ta beslutet.
 
Tacka din fantasi. Tacka din förmåga att fantisera. Tacka din förmåga att föreställa dig det som inte är uppenbart och redan manifesterat i din verklighet.
 
Din hjärna har större förmåga att fantisera än att registrera. Med registrering menar jag att se, att höra, att känna materia, att känna doft eller smak. Om du frågar en läkare/forskare som är specialiserad på hjärnan så kan han/hon säkert peka på de områden som har de olika registreringsfunktionerna men förmodligen ha svårare att peka på de områden som fantiserar, som skapar föreställningar s.a.s. Ändå har vi en sådan enorm förmåga att föreställa oss så att två människor kan vara med om samma händelse men ändå uppleva olika saker.
 
Även om du tittar på något, lyssnar på någon eller något o.s.v. så arbetar din fantasi för att förstå det du ser eller hör. Fantasin arbetar med att bestämma vad du hör eller ser, men framför allt, bestämma vad du ska tycka eller känna för det du ser, hör eller doftar o.s.v.
 
"Kan jag ändra på förmågan att uppleva på ett sätt som gör att jag mår bättre?" (En fråga som jag fick härom dagen). Absolut, är mitt svar på den frågan. Det krävs dock övning. Din upplevelse, vad du tycker om det som händer, det du är med om, är beroende av dina värderingar, din grundläggande uppfattning om vad du anser är sanningen. Dina värderingar har du säkert låtit dina föräldrar, dina vänner, skolan, religionen, politiken m.fl. påverkat dig. Konsten är då att bortse ifrån allt du hittils förstått och hitta det du innerst inne egentligen tycker. Det kräver övning.
 
En fråga vi kanske ska ställa oss är: "Spelar det roll om det jag är övertygad om är sant eller inte, så länge jag mår bättre av det?"
Kanske inte
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Thomas Nilsson

Jag är Hälsopedagog, komplementärmedicinsk terapeut, och driver ett hälsoföretag www.n-son.se

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela